Teisingi Valgymo Įpročiai

Pagrindinis » Straipsniai » Teisingi Valgymo Įpročiai

Gali atrodyti suprantama “kaip teisingai valgyti?”. Kadangi kiekvienam iš mūsų atrodo pakankamai aišku kaip, kada ir kur valgyti. Kai kurios taisyklės yra nepaisomos, nors jų laikantis organizmas funkcionuoja geriau ir lengviau. Kokias taisykles galime pritaikyti?

Valgykite prie stalo

Stalas skirtas valgymui. Valgydami prie stalo jūs skiriate laiką pačiam valgymo procesui ir taisyklingai kramtydami mėgaujatės juo. Rašomasis ar kompiuterio stalas netinka.

Kai valgote tik tai ir darykite

Gali kilti pagunda kuo greičiau eiti valgyti prie mėgstamos laidos, serialo ar filmo. Taip yra todėl, kad būdami streso būsenoje jūs jaučiate norą daryti dvi užduotis vienu metu, kad suspėti padaryti daugiau. Jei norime sumažinti streso lygį, valgymo metu tik valgome. Jei valgote ne vieni, pokalbiai prie stalo padarys valgymą malonesnį.

Geriausia valgyti ne vienam

Geriausia valgyti ne vienam kadangi kyla pagunda įsijungti mėgstamą laidą, serialą, ar filmą. Atrodytų, kad nieko blogo čia nėra, tačiau tuo metu dėmesys nukreipiamas į žiūrimą turinį ir nukreipiamas nuo pačio valgymo. Tuomet maisto sukramtomas ne iki galo ir tampa sunkesnis virškint. Žinoma, jei jaučiatės vienišas ir arba prislėgtas, geriau įsijungti linksmo turinio vaizdo medžiagą.

Kramtant šakutę laikykite ant stalo

Tuo metu kai valgote, šakutę būtinai laikykite ant stalo. Kodėl? Todėl, kad kramtant ir laikant šakutę rankose, jūs nesąmoningai galvojate kaip greičiau praryti turinį esantį burnoje ir įsidėti kitą kąsnį. Ypatingai jei valgant jūsų dėmesys nukreiptas į televizorių, kompiuterį ar telefoną, maistas valgomas jo beveik nesukramčius. 

Sukramtyti bent keturiasdešimt kartų

Sena gera taisyklė sakanti, kad maistas turi būti sukramtytas bent keturiasdešimt kartų. Kartais, kuomet maistas gan skystos konsistencijos ar sriuba, maistą užtenka sukramtyti mažiau kartų, tačiau pagrindinė mintis išlieka tokia – maistas turi būti sukramtytas kuo smulkiau, kad virškinimo procesas būtų kuo lengvesnis organizmui.

Mėgaukitės maistu

Mėgavimasis maistu, o ypač esant ne vienam, yra geriausias būdas valgyti. Mėgaujantis maistu nekyla noro kramtyti per greitai, o norisi pajausti kiekvieną maisto gabalėlį visais skonio receptoriais. 

Lengvi pusryčiai

Atitinkamai nuo to, kokių pusryčių norite, baltymingų, riebių ar angliavandenių tipo, pasirinkite pusryčius tokius, kad neapkrautų skrandžio stipriai. Pusryčiai iš esmės nėra būtini, todėl galite juos ir praleisti, ypač tuomet, jei iš vakaro pavalgėte vėlai ir ryte nesijaučiate alkanas. Tokiu atveju galite išgerti stiklinę vandens be nieko, su citrina ar žiubsneliu jūros druskos. 

Pietūs iki trečios valandos

Pagal ajurveda geriausia pietauti iki trečios valandos, kadangi iki tokio laiko skrandis ir žarnynas geriausiai virškina maistą. Gali suvirškinti didžiausius kiekius maisto paroje. O būtent pietūs ir yra tas laikas kuomet geriausia kaip reikiant pasimaitinti. 

Nevalgykite trys valandos iki miego

Svarbu ne tik nevalgyti trys valandos iki miego, tačiau ir vakare valgyti lengvą maistą. Tokiu atveju naktį žarnynas galės laisvai miegoti priverstinai nevirškindamas maisto. Valgymas prieš miegą pasąmoningai gali būti noras pasistiprinti, kuomet ilgai naktinėjate. Smegenys tokiu atveju reikalauja energijos ir jums kyla noras pamaitinti jas. Elektroniniai prietaisai reikalauja ypatingai daug smegenų energijos, todėl norisi labai daug maisto vakare, ypač tuomet, kai aplinkui tamsu, žiemą, ar tiesiog vėlų vakarą.

Maistą valgykite grupėmis

Jei valgote mėsos kepsnį su daržovėmis, geriausiai tuo metu valgyti tik juos. Valgykite tik mėsą ir daržoves kartu. Mėsa ir daržovės dera, bet jeigu valgant tai pradėtumėte valgyti jogurtą, sausainius ar saldainius, žarnyne sumaišytumėte per daug skirtingo maisto grupių ir apsunktumėte. Taip pat prie mėsos patiekalo nenaudokite košės, kadangi susimaišant skirtingoms maisto grupėms skrandyje stabdosi virškinimo procesas.

Valgykite maistingą maistą

Vaisiai, daržovės, mėsa, žuvis, grūdai, riešutai, sėklos, visas maistas turi būti įtrauktas į racioną po truputį, kiekvieną dieną. Kuo įvairesnis maistas, tuo geriau, tačiau šiuo atveju kalbama tik apie palaikantį, maistinėmis medžiagomis turtingą maistą, o ne emocijas teikiantį riebų, greitųjų angliavandenių maistą. 

Keiskite valgymo ir maisto įpročius po truputį

Kadangi žarnyne esančios bakterijų mikrobiomos reguliuoja mūsų polinkį į vienokį ar kitokį maistą, pradžioje gali būti sunku atsikratyti įpročio valgyti nesveiką maistą. Nes būtent tai ir yra įprotis. Tai nėra kažkokia magija, ar burtai, jūs tiesiog norite atitinkamo maisto kurio reikalauja bakterijos esančios jūsų žarnyne. Kuo daugiau įdiegsite gero, kokybiško maisto, tuo geriau jausitės ir tuo labiau norėsite pakartoti tą pačia gerumo būseną.